Erilaisia kastikkeita ja majoneeseja

Heipsan!

Lupasin viime viikolla, että tällä viikolla julkaisen ohjeita moneen erilaiseen kastikkeeseen ja/tai dippiin. Valikoin kymmenen suosikkiani ja järjestelin ne siten, että ensimmäisenä ovat kylmät dipit, sitten kylmät kastikkeet ja lopuksi lämpimät kastikkeet. Lisäsin omia huomautuksiani ja kommentteja reseptien sekaan kursiivilla.

Jos teillä on jotain kysyttävää, huomautettavaa tai haluatte vaikka jakaa oman lempikastikkeenne reseptin, niin kommenttiboksi löytyy julkaisun alta.

Salsa
tuoretta korianteria (maun mukaan)
1 valkosipulin kynsi
1 jalapeno
1 limen mehu
½ punasipuli
4 tomaattia
suolaa ja pippuria

Pilko kaikki ainekset pieneksi ja sekoita.
Aja sauvasekoittimella (tai muulla vastaavalla) hienoksi,

Guacamole
3 avocadoa
2 tomaattia
½ punasipuli
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 rkl tuoretta korianteria silputtuna
½ jalapeno
1 limen mehu
½ tl suolaa
½tl jauhettua kuminaa
ripaus cayennepippuria

Kuori avocadot ja poista kivet.
Poista tomaateista siemenet ja pilko jäljelle jäävä osa pieneksi kuutioksi.
Kuutioi myös sipuli ja jalapeno (muista poistaa siemenet!)
Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Sriracha-majoneesi
1 dl majoneesia
2-3 rkl Srirachaa (joka on siis tulista aasialaistyylistä chilikastiketta)
1½ rkl makeutettua kondensoitua maitoa (toimii myös tavallisella maidolla hyvin, voi lisätä hieman sokeria taittamaan tulisuutta, jos haluaa)

Sekoitta kaikki ainekset keskenään.

Valkosipulimajoneesi
1 dl majoneesia
valkosipulia murskattuna (maun mukaan)

Sekoita ainekset keskenään.

Kurkkumajoneesi
1 dl majoneesia
⅓ dl sinappikurkkusalaattia (käyttäkää jotain kunnollista, niin tulee parempaa)

Sekoita ainekset keskenään.

Tsatsiki
5 dl kreikkalaista jugurttia
1 tuorekurkku
4 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
tilliä

Kuori ja raasta kurkku.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Ranch-kastike
2 dl piimää
1 dl majoneesia
½ dl sipulisilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ dl ruohosipulia silppuna
2 tl persiljaa
1 tl tilliä
½ tl suolaa
½ tl pippuria
½ tl sinappijauhetta
¼ tl paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

BangBang-kastike
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl makeaa chilikastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl Srirachaa
1 rkl lime-/sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään.

Yleensä lisään joukkoon joko kypsennettyjä kanapaloja tai katkarapuja ja sekoitan pastan joukkoon, jolloin saan kermaista, mutta tulista kana- tai katkarapupastaa.

Aasialainen valkosipulikastike
½ dl Hoisin -kastiketta (vähän niinkuin aasialainen bbq-kastike, löytyy kauppojen aasiahyllyltä)
2 rkl soijakastiketta
2-3 valkosipulin kynttä murskana

Sekoita ja käytä marinoimiseen.

Parmesaani-Dijon -kastike
3 rkl voita
3 rkl jauhoja
2 dl maitoa
1 dl kanalientä
½ rkl Dijon-sinappia
½ rkl Worcestershire-kastiketta (voi jättää pois)
1 dl parmesaaniraastetta

Sulata voi kattilassa. Vatkaa sekaan jauhot.
Kypsennä suurustetta muutama minuutti.
Kaada sekaan maito ja kanaliemi samalla sekoittaen.
Varmista, että kastike on tasaista
Jatka sekoittamista kunnes seos alkaa paksuuntua.
Poista lämmöltä ja lisää loput ainekset. Sekoita.

Toimii muun muassa kanaa Cordon Bleun kanssa, jonka seurana tämän kastikkeen reseptin alunperin julkaisin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja (piikeillä tai ilman) tai kommentoi muuten vaan