Hampurilaissämpylät ja täyteideoita


Kesään kuuluu grillaaminen ja hampurilaiset. Ja vaikka ei pääsisi sään tai muun syyn takia grillaamaan, voi hampurilaisista nauttia silti. Tykkään tehdä sämpylät itse, jos vain on tarpeeksi aikaa (kauppojen valmiit sämpylät kun ovat niin höttöä). Jaankin nyt luottoreseptini teille.


Hampurilaissämpylät

3 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl + ½ tl sokeria
1½ tl suolaa
3 rkl voisulaa
10-12 dl vehnäjauhoja

Pinnalle: 1 kananmuna + 2 tl vettä

Sekoita 1 dl lämmintä vettä, hiiva ja ½ tl sokeria. Anna seistä 10 minuuttia.
Lisää loppu vesi, sokeri, suola ja voisula. Sekoita.
Lisää 5 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi.
Lisää loput jauhot 1 dl kerrallaan kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhosta
(joissakin tapauksissa alle 10 dl saattaa riittää)

Alusta jauhotetulla pinnalla lisäten 1 rkl jauhoja kunnes taikina on sileää ja pehmeää (itse teen tämän monesti kulhossa)

Nosta voideltuun kulhoon ja käännä kerran.
Anna kohota (kelmulla) peitettynä 1-1,5 tuntia.

Muotoile sämpylöiksi ja kohota vielä 20 minuuttia.

Voitele munavedellä.

Paista 175°C 20-25 minuuttia.


Hampurilaisissa on se hyvä puoli, että jokainen voi täyttää ne haluamallaan tavalla. Vaihtoehtoja on siis loputtomasti. Alla muutamia ideoita.

Täyteideoita
  • pulled pork/pulled chicken/pulled beef ja coleslaw-salaattia
  • teriyakimarinoitu kanaa, kaalia ja punasipulia
  • jauhelihapihvejä, ketsuppi, majoneesia, suolakurkkua, salaattia ja tomaattia (+juustoa)
  • pekonia, salaattia, tomaattia ja kanaa (+punasipulia)
  • paistettuja sieniä ja herneenversoja
  • kasvispihvejä, bbq-kastiketta ja tomaattia
  • ananasta, kanaa ja aurajuustoa
  • lohta, sushi-inkivääriä, kurkkua ja srirachamajoneesia* (sämpylöihin voi leipoa murennettua noria)
  • tonnikalapihvejä, majoneesia, salaattia ja tomaattia
  • lempipizzasi täytteitä voi soveltaa myös hampurilaisiin

*ensi viikolla tulossa postaus, jossa reseptejä erilaisiin majoneeseihin, dippeihin ja kastikkeisiin

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja (piikeillä tai ilman) tai kommentoi muuten vaan